Selecteer een pagina

Omohyoid Musculus Omohyoideus

Afspraak maken

Omohyoid Musculus Omohyoideus

Afspraak maken
U

Doelgericht

Direct een oorzaak-diagnose

Z

Effectief

Na één sessie al 50-80% pijnvermindering

Bereikbaar

Uitstekend bereikbaar met auto en OV

  DOELGERICHT

Direct een oorzaak-diagnose

 

  EFFECTIEF

Tijdens de sessie al 50-80% pijnvermindering

 

  BEREIKBAAR

Uitstekend bereikbaar met auto en OV

Wat voor spier is de Omohyoid?

De Omohyoid is vernoemd naar de Griekse God ‘Omos’ wat schouder betekent en Hyoid wat een ander woord is voor tongbeen. In het Nederlands betekent de Omohyoid: schoudertop-tongbeenspier. Deze naam zegt het goed: de spier hecht aan vanaf de voorzijde van de nek (die een oorsprong heeft aan het schouderblad) tot aan het tongbeen. De spier bestaat uit twee delen waar een pees tussen zit. Bij een verkramping van deze spier ervaren mensen soms pijn in de schouder, nek, arm en hand. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Daarnaast kan de Omohyoid je nog op een andere manier beperken. Daar vertel ik je hieronder meer over.

Rol en functie van de Omohyoid

De Omohyoid is een belangrijke spier in de nek die een rol speelt bij verschillende functies, waaronder het slikken en het spreken. Deze spier, die loopt van het tongbeen naar het schouderblad, heeft als voornaamste taak om het tongbeen te stabiliseren en te verlagen tijdens het slikken en spreken.

Het tongbeen, dat zich aan de basis van de mond bevindt, is een uniek bot omdat het niet direct met andere botten verbonden is; het wordt op zijn plaats gehouden door een complex systeem van spieren en ligamenten, waaronder de Omohyoid. Wanneer de Omohyoid aanspant, zorgt het ervoor dat het tongbeen omlaag beweegt, wat nodig is voor het goed functioneren van het slikproces en de spraakproductie.

Daarnaast helpt de Omohyoid ook bij het bewegen van het strottenhoofd. Het strottenhoofd, of larynx, is essentieel voor de stemproductie en ademhaling. Bij het slikken tilt het strottenhoofd op en sluit het af om te voorkomen dat er voedsel of vloeistof in de luchtwegen terechtkomt. De Omohyoid helpt bij het terugbrengen van het strottenhoofd naar zijn normale positie na het slikken.

Een manier om de werking van de Omohyoid te ervaren is door de schouderbladen naar achteren te duwen. Dit kan een verandering teweegbrengen in het gevoel rondom het strottenhoofd en de keel, en kan ook een effect hebben op de ademhaling. Dit komt doordat de positie van de schouderbladen de spanning op de Omohyoid kan beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten dat overmatige spanning in de Omohyoid kan leiden tot stem- en slikproblemen. Daarom wordt er bij technieken zoals manuele facilitatie van de larynx aandacht besteed aan het losmaken en ontspannen van deze spier.

De relatie tussen volume en de Omohyoid spier

Zoals eerder opgemerkt, heeft de Omohyoid aanzienlijke invloed op ademhaling en spierspanning in het keel- en strottenhoofdgebied. Intensieve stemgebruikers, zoals zangers, acteurs en sprekers, ervaren vaak hoge spierspanning in deze specifieke spier. Op de lange termijn hebben we vastgesteld dat deze spanning onder anderen het stemvolume kan beperken. Dit resulteert in het gevoel dat je steeds meer moeite moet doen om het gewenste volume te bereiken.

Bij Vocal Release integreren we de Omohyoid in onze behandelstrategie. We passen unieke technieken toe die specifiek gericht zijn op het verminderen van de spanning in deze spier. Aangezien alles in het lichaam met elkaar verbonden is, richten we onze aandacht ook op andere spieren die in verband staan met de Omohyoid en mogelijk ook onder hoge spanning staan. Deze spieren worden eveneens aangepakt tijdens onze Vocal Release behandeling, zodat we een zo duurzaam en effectief mogelijke ontspanning kunnen realiseren. Na de behandeling merk je direct een verschil in stemvolume en stemvrijheid.

Bekend van

Je kunt ons kennen van

Meer over mij

Met ruim 10 jaar ervaring in fasciatherapie is MSc. D.O. Osteopaat Robin Bhaggan een ervaren behandelaar.

Hij ontdekte dat de kennis rondom stemgebruik erg achterliep ten opzichte van andere fysieke klachten. Waar veel behandelaars zich focussen op ademsteun, stemgebruik en stembanden, benaderd Robin deze onderdelen niet losstaand, maar juist als één geheel, waarin nog veel meer onderdelen invloed hebben op het functioneren van de stem. Deze holistische totaalaanpak is daarom veel uitgebreider dan andere logopedisten en stem osteopaten.

Robin is behandelaar van veel bekende Nederlandse artiesten en topsporters, is auteur van het boek ‘Van rugklacht naar rugkracht’ en geeft fascia opleidingen aan logopedisten, stemtherapeuten, vocal coaches en (orofaciaal) fysiotherapeuten.

Maak hier online je afspraak