Selecteer een pagina

Omohyoid | Musculus Omohyoideus

Wat voor spier is de Omohyoid?

De Omohyoid is vernoemd naar de Griekse God ‘Omos’ wat schouder betekent en Hyoid wat een ander woord is voor tongbeen. In het Nederlands betekent de Omohyoid: schoudertop-tongbeenspier. Deze naam zegt het goed: de spier hecht aan vanaf de voorzijde van de nek (die een oorsprong heeft aan het schouderblad) tot aan het tongbeen. De spier bestaat uit twee delen waar een pees tussen zit. Bij een verkramping van deze spier ervaren mensen soms pijn in de schouder, nek, arm en hand. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Daarnaast kan de Omohyoid je nog op een andere manier beperken. Daar vertel ik je hieronder meer over.

Robin Bhaggan Vocal Release expert

Wat voor bewegingen maakt de Omohyoid?

De Omoyhoid kan het tongbeen laten zakken en laat het tongbeen en strottenhoofd bewegen tijdens het slikken.

Je kan deze spier ook op een andere manier ervaren:

  • Duw je schouderbladen naar achteren. Nu kan je een verandering ervaren bij je keel en strottenhoofd. Ook voel je dat dit effect heeft op de ademhaling.

Omohyoid heeft invloed op de stem volume

Zoals je net ervaren hebt, heeft de Omohyoid een grote invloed op de ademhaling en spierspanning in het keel en het strottenhoofd. Veel mensen die intensief hun stem gebruiken (zoals vocalisten, artiesten of sprekers) hebben een hoge spierspanning in deze spier. Op langer termijn hebben we gezien dat de stem volume van de stem beperkt wordt, waardoor je het gevoel krijgt dat je steeds harder moet werken om de stem volume te halen die je graag wilt.

Tijdens de behandelingen bij Vocal Release nemen we deze zeer belangrijke spier uiteraard mee. We maken gebruik van unieke technieken die de spanning van specifiek deze spier kunnen verlagen. Aangezien alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat, zijn er dus ook andere spieren die verbonden zijn aan de Omohyoid die ook onder hoge spanning staan. Ook die spieren nemen we mee in de Vocal Release behandeling, om zo duurzaam en effectief mogelijk te ontspannen. Na de behandeling voel en hoor je direct een verschil in volume en stemvrijheid. We combineren de behandeling aan beweging en vocal coaching, zodat je in de toekomst overspanning kan vermijden.

Vocal Release

Vocal Release is speciaal ontwikkeld voor mensen die hun stem intensief gebruiken. Dit is een behandeling van het keel-, nek- en schoudergebied en de dieper gelegen  spieren (Omohyoid, Sternohyoidius e.v.a.) die belangrijk zijn voor het functioneren van de stem. Samen met de coaches van Vocal Center hebben we verschillende ervaren en onervaren zangers, zangeressen en andere vocalisten geanalyseerd. Hier hebben we unieke inzichten uit gekregen die we hebben gebruikt bij het ontwikkelen van de Vocal Release methode.

Vocal Release

Vocal Release is speciaal ontwikkeld voor mensen die hun stem intensief gebruiken. Dit is een behandeling van het keel-, nek- en schoudergebied en de dieper gelegen  spieren (Omohyoid, Sternohyoidius e.v.a.) die belangrijk zijn voor het functioneren van de stem. Samen met de coaches van Vocal Center hebben we verschillende ervaren en onervaren zangers, zangeressen en andere vocalisten geanalyseerd. Hier hebben we unieke inzichten uit gekregen die we hebben gebruikt bij het ontwikkelen van Vocal Release.

Wie ben ik?

Mijn naam is Robin Bhaggan. Ik ben de bedenker van de Bhaggan Methode. Door mijn internationale topsport revalidatie achtergrond heb ik in Amerika, Denemarken en Zwitserland gewerkt. Tegenwoordig werk ik vanuit in mijn eigen behandelpraktijk in Heiloo. Ook ga ik regelmatig op werkbezoek als dat gewenst is.

Door mijn grote interesse voor muziek ging ik veel naar concerten. Door mijn expertise over het lichaam zag ik patronen in beweging en zang. Ik kan horen welk beweegpatroon helpend is bij vocale prestaties. Als je verkrampingen wegneemt en het natuurlijk beweegpatroon hersteld, ontdek je de ware kracht van je stem.

Vocal Release is na jaren van ervaren, testen en toepassen ontstaan in samenwerking met Stichting Vocal Center Nederland. Het is kenmerkend aan de directe resultaten en dát is voor mij belangrijk.

Maak hier online je afspraak

Stuur een bericht

+31 85 04 70 627

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG in Heiloo

Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam (op afspraak)