Selecteer een pagina

Heesheid

Wat is heesheid?

Heesheid (hoarseness in het engels genoemd) hebben we allemaal wel eens ervaren. Het heeft verschillende uitingen. Het kan ervaren worden alsof je stem niet meewerkt, een stug gevoel, niet soepel, watten in de keel, schor, een vliesje over de stembanden, een vliesje over de stembanden of zelfs helemaal geen geluid meer kunnen maken. Iedereen kan het dus op een andere manier ervaren. Er is geen leeftijd die je kan plakken aan dit probleem, zowel kleuters, pubers, volwassenen als ouderen kunnen hier last van hebben.

Robin Bhaggan Vocal Release expert

Hoe ontstaat heesheid?

Het ontstaan begint bij de stembanden. Stembanden zitten tussen de keel en de luchtpijp. Doordat er lucht langs komt, gaan deze trillen en ontstaat er geluid. Bij heesheid is er een probleem waardoor de trilling niet meer goed werkt. Hierdoor ervaar je een beperking bij het maken van een stemgeluid.

Wat kan heesheid veroorzaken?

Heesheid is te verdelen in twee soorten. Een specifieke en aspecifieke vorm. Specifieke heesheid is een aantoonbare vorm, die in kaart gebracht kan worden bij bijvoorbeeld een onderzoek van een Kno-arts. Er is een ontsteking te zien (kan verkoudheid zijn), schade door roken, een knobbeltje of poliep, astma, allergie, of bijwerkingen van medicatie. Verkoudheid is de meest voorkomende vorm van specifieke heesheid.

Aspecifieke heesheid is een vorm die niet medisch aantoonbaar is. Het is niet zichtbaar tijdens een onderzoek of bloeduitslag. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jouw stembanden enorm hebt overbelast door hard te schreeuwen of te gillen. Maar let op: ook fluisteren kan klachten veroorzaken. De meest voorkomende vorm van aspecifieke heesheid is het verkeerd gebruik van je spieren. En vooral dit speelt een grote rol bij vocalisten. Door tijdens het zingen niet de juiste zangtechniek toe te passen of voldoende ontspanning in de juiste spiergroepen te hebben, ontstaat er door deze verkeerde belasting een overbelasting van de spieren.

Wanneer gaat heesheid weg?

Heesheid is meestal acuut. Dit betekent dat het snel ontstaat en ook vrij snel weer weg gaat. Maar er zijn ook mensen die chronische heesheid hebben. Dit is een vorm die langer dan drie maanden aanwezig is.

Mentale en emotionele stress kunnen indirect invloed hebben op heesheid. Door tijdens deze stress periode veel spierspanning op te bouwen in je lichaam, kan dit zeker effect hebben op je stemgebruik en stemgeluid.

Wanneer naar de dokter met heesheid?

Ondanks dat heesheid vaak onschuldig is en met de juiste aanpak weer snel verdwijnt, zijn er wel een paar situaties waarbij het belangrijk is om naar de huisarts te gaan. Bij heesheid die langer aanhoud dan 3 weken in combinatie met: roken, overmatig alcohol gebruik of een leeftijd ouder dan 50 jaar, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Val je niet binnen deze categorieën, maar ben je langer dan 6 weken hees, moet je ook contact opnemen met de huisarts.

Hoe heesheid te verhelpen

Vocal Release richt zich niet op specifieke heesheid. Dit betekent dat voor klachten die een medische oorzaak hebben wij je hier niet in gaan adviseren, omdat dit het werk van artsen is.

Wij kunnen je wel helpen bij de onderstaande onderdelen.

  • Juiste zangtechniek

Ontdek hoe je jouw stem spieren goed gebruikt, waardoor je geen spanning meer opbouwt in het nek/hals gebied en de stembanden weer gemakkelijker trillingen kunnen maken voor geluidsproductie. Hiervoor werken we samen met Stichting Vocal Center Nederland, die door heel Nederland heen locaties hebben voor vocal coaching. Ze werken met hun eigen methode genaamd: Vocal Essence.

Vocal Center in samenwerking Vocal Release
Robin Bhaggan Vocal Release expert
  • Behandeling van spieren

Met Vocal Release behandelen wij spieren in het lichaam. De holistische kijk op het lichaam zorgt ervoor dat we niet alleen de nek/hals spieren behandelen, maar je hele lichaam hierin meenemen. We werken met de balans van spanning en ontspanning. Als alles namelijk gespannen is kan je geen stemgeluid maken, maar als alles ontspannen is ook niet. We beginnen vanuit de voeten en werken tot aan het hoofd. Door in de grote spierketens de spanningsbalans weer te herstellen, zullen de spieren rondom het strottenhoofd weer beter kunnen functioneren.

  • Behandeling van spieren

Met Vocal Release behandelen wij spieren in het lichaam. De holistische kijk op het lichaam zorgt ervoor dat we niet alleen de nek/hals spieren behandelen, maar je hele lichaam hierin meenemen. We werken met de balans van spanning en ontspanning. Als alles namelijk gespannen is kan je geen stemgeluid maken, maar als alles ontspannen is ook niet. We beginnen vanuit de voeten en werken tot aan het hoofd. Door in de grote spierketens de spanningsbalans weer te herstellen, zullen de spieren rondom het strottenhoofd weer beter kunnen functioneren.

Robin Bhaggan Vocal Release expert
  • Beweging

Alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding. Dus als je een verandering wilt laten plaatsvinden in het functioneren van de stem, zal je ook jouw manier van bewegen moeten aanpassen. We werken met natuurlijke beweegpatronen. Dat betekent: welke manier van bewegen past bij jou vanuit je natuur. Bij bewegingen die niet passen bij jouw natuurlijk beweegpatroon, voel en hoor je dit direct aan je stemgeluid. Door deze bewegingen te testen en in kaart te brengen, kunnen we je begeleiden naar jouw natuurlijk beweegpatroon en op die manier zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van je stem.

Mike Ott in behandeling bij Vocal Release

Maak hier online je afspraak

Wie ben ik?

Mijn naam is Robin Bhaggan. Ik ben de bedenker van de Bhaggan Methode. Door mijn internationale topsport revalidatie achtergrond heb ik in Amerika, Denemarken en Zwitserland gewerkt. Tegenwoordig werk ik vanuit in mijn eigen behandelpraktijk in Heiloo. Ook ga ik regelmatig op werkbezoek als dat gewenst is.

Door mijn grote interesse voor muziek ging ik veel naar concerten. Door mijn expertise over het lichaam zag ik patronen in beweging en zang. Ik kan horen welk beweegpatroon helpend is bij vocale prestaties. Als je verkrampingen wegneemt en het natuurlijk beweegpatroon hersteld, ontdek je de ware kracht van je stem.

Vocal Release is na jaren van ervaren, testen en toepassen ontstaan in samenwerking met Stichting Vocal Center Nederland. Het is kenmerkend aan de directe resultaten en dát is voor mij belangrijk.

Stuur een bericht

+31 85 04 70 627

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG in Heiloo

Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam (op afspraak)